Gemeente Enschede houdt overschot van 9 miljoen euro op 'Oekraïne-gelden'

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Enschede heeft aangekondigd dat er een overschot is van ongeveer 9 miljoen euro op de ‘Oekraïne-gelden’. Deze fondsen zijn afkomstig van het Rijk om de opvang van gevluchte Oekraïners te financieren. De vraag is nu wat er met dit overschot gaat gebeuren.

Oorsprong van de ‘Oekraïne-gelden’

De financiële bijdrage voor de opvang van Oekraïners werd in het leven geroepen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Aanvankelijk bedroeg de vergoeding 100 euro per persoon per dag. Eind 2022 werd dit bedrag bijgesteld naar 83 euro en vanaf 1 januari 2024 geldt een bedrag van 61 euro.

Momenteel worden er in Enschede ongeveer 500 Oekraïners opgevangen. Hiervan verblijven er circa 300 in de Noordmolen en de rest op de Teesinkweide in Boekelo. Er zijn plannen om nog een kleine honderd opvangplekken te creëren in de Noordmolen.

Bestemming van het overschot

Hoewel het overschot van 9 miljoen euro formeel een ‘winst’ over 2023 is, zal dit pas later in het voorjaar officieel worden gepresenteerd tijdens de behandeling van de jaarresultaten. Het geld is niet geoormerkt, wat betekent dat het in principe vrij te besteden is aan andere zaken.

De gemeenteraad heeft het zogeheten budgetrecht en bepaalt waar het geld voor wordt ingezet. Wethouder Arjan Kampman heeft al een tipje van de sluier opgelicht: financieel gezien ziet het er op andere fronten niet zo rooskleurig uit. “We hebben nog een flinke opgave in de stad”, zei Kampman. Het college heeft dus zelf ook bestedingsdoelen op het oog en zal met voorstellen richting de gemeenteraad komen.