Politie krijgt toestemming voor testen automatische drone in Twente

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de politie toestemming gegeven om een automatische drone te testen in Twente. Het doel van deze test is om de meldkamer bij noodsituaties sneller te voorzien van een situatiebeeld en zo de juiste hulpverlening te kunnen sturen.

Wat is de drone bedoeld voor?

De automatische drone is ontwikkeld om de politie te ondersteunen bij hulpverlening en opsporing. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verkeersongevallen, woninginbraken of overvallen. De drone is niet bedoeld voor surveillance of ordehandhaving.

Hoe werkt de drone?

De drone vliegt automatisch, maar een gediplomeerd piloot houdt de vlucht in de gaten en kan ingrijpen als dat nodig is. Op dit moment mag er nog niet boven bebouwd gebied worden gevlogen. De drone mag binnenkort ook voor het eerst worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening, zoals de zoektocht naar vermiste personen in landelijk gebied.

Zorgvuldigheid en privacy

Met de goedkeuring van de ILT is de Nederlandse politie de eerste politiemacht binnen Europa die toestemming heeft gekregen om geautomatiseerd zonder vaste route met een drone buiten het zichtveld van de piloot te vliegen. Er is veel aandacht besteed aan privacy en acceptatie bij de inzet van politiedrones. De beelden die de drone maakt, zijn uitsluitend bedoeld om te zorgen voor een veilige vlucht. Bij een incident wordt er alleen gericht op het verstrekken van een actueel beeld om de juiste hulpverlening te kunnen sturen.

Volgende stappen

De komende periode wordt de drone ingezet om ervaring op te doen en veilig te werken aan de volgende stap binnen de pilot. In deze fase wil de politie ook gaan testen boven bebouwd gebied. Dit zal naar verwachting gebeuren vanaf het politiebureau in Nijverdal. Wanneer deze fase start, is nog onbekend.