Samenwerking Enschedese armoedeorganisaties onder één dak

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De voedselbank, de kledingbank en het meubeldepot in Enschede zullen binnenkort hun diensten onder één dak aanbieden. De gemeente heeft besloten om deze drie voorzieningen, die gericht zijn op inwoners die in armoede leven, te vestigen in hetzelfde pand aan de Haaksbergerstraat. Dit pand, de voormalige autogarage van Baan Twente, wordt momenteel verbouwd. Naar verwachting kunnen klanten hier vanaf deze zomer terecht voor een voedselpakket, kledingpakket of tweedehands meubels.

De Verhuizing

De armoedeorganisaties waren voorheen gevestigd op verschillende locaties. De verhuizing werd noodzakelijk door de plannen voor het trainingscomplex van FC Twente op Het Diekman, waardoor de kledingbank en het meubeldepot moesten verhuizen. De voedselbank, die op haar huidige locatie werkte onder een tijdelijke vergunning, moest ook op termijn verhuizen. De gemeente Enschede heeft eind vorig jaar 100.000 euro per jaar extra beschikbaar gesteld om een gezamenlijk onderkomen mogelijk te maken.

Het Nieuwe Gebouw

Het nieuwe gebouw, dat al bijna twee jaar leegstond, zal worden opgedeeld in meerdere ruimten. De kledingbank zal zich aan de linkerkant van het pand bevinden, de voedselbank aan de rechterkant, en de ingang zal een gezamenlijke ontvangstruimte hebben. Het meubeldepot krijgt een plekje achterin het gebouw. Er is nog ruimte over, en de gemeente hoopt dat er nog andere organisaties op het gebied van armoedebeleid zullen aansluiten.

Het Winkelmodel

Met de verhuizing wordt ook een nieuw concept geïntroduceerd: het winkelmodel. Dit model houdt in dat klanten verspreid over de week langskomen en zelf kunnen kiezen welke producten ze meenemen, net zoals in een supermarkt. Dit geeft de klanten meer vrijheid en past beter bij hun individuele behoeften. Op dit moment ontvangen ongeveer 300 huishoudens in Enschede een voedselpakket.